Tarinani

Uniikkia kuosisuunnittelua intohimolla

Digitaalinen kuosisuunnittelu kankaille ja muille pintamateriaaleille on kehitetty 2010-luvulla, ja se mahdollistaa kuosisuunnittelun ilman rajoitteita kuten värierottelua, rotaatiopainotekniikan määrittelemää kuvion pituutta tai suurta valmiin tuotteen kertatilausta. Käytössä on tuhansia värejä ja yksityiskohtien määrää ei ole rajattu, minkä ansioista voidaan tuottaa hyvinkin erikoisia, graafisia ja kolmiulotteisilta vaikuttavia kuoseja ja kuvia. Digitaalinen kuosisuunnittelu mahdollistaa lopputuotteen tärkeät attribuutit kuten yksilöllisyys, ekologisuus, kestävyys, kauneus, leikkisyys ja miksei myös arjen luksus. Kuosisuunnittelua ei luokitella taiteeksi, mutta lopputuloksen pohjautuessa tekijänsä kädenjälkeen se liikkuu taiteen ja käsityön rajapinnoissa.

Innostuin digitaalisesta kuosisuunnittelusta välittömästi kokeillessani tekniikoita ensimmäisen kerran – siinä yhdistyi saumattomasti niin oma taiteellinen intohimoni kuin it-osaamiseni – ja sen jälkeen innostuksesta ei ole tullut loppua! Olen jo lapsuudessani nähnyt erilaisia kuvioita niin puiden latvoissa kuin vaikka leivänmurusissa pöydällä, ja kuvaamataidon ohella geometria oli lempiaiheitani koulussa. Löydettyäni kuosisuunnittelun näen kuosin aihioita milloin missäkin ja toisinaan herään keskellä yötä uneen jossa kuosi näyttäytyy valmiina. Inspiraatiota kuoseihini saan erityisesti matkoiltani, valokuvistani, taiteesta, designista, muodista, luonnosta, lentokoneista, purjeveneistä, tanssista, joogasta, eläimistä, vanhoista kaupungeista ja suosikkipiilopaikastani Mathildedalin Ruukkitehtailla.

Suuri intohimoni on kuosisuunnittelu pohjoismaisesta näkökulmasta Art Deco tai PopArt henkisillä vaikutteilla. Erityisesti 20- ja 60-luvut inspiroivat minua. Tyypillinen kuosini pohjautuu omiin, muokattuihin valokuviini lisättynä jollain odottamattomalla tai unenomaisella. Olen kehitellyt menetelmiä saada useamman tietokoneohjelman yhteiskäytöstä lopputulokseen uusia ulottuvuuksia. Digitaalisia kuosejani on tekstiilien lisäksi mahdollista käyttää esim. tapeteissa, astioissa, akustiikkalevyissä tai keraamisissa laatoissa.

Painatan kankaani digipainossa Ruotsissa sametille, puuvillalle, pimennysverhokankaalle tai silkki-puuvillalle ja valmistuotteet ommellaan tai kootaan Suomessa – pyrin jokaisessa tuotantovaiheessa toimimaan niin ekologisesti ja eettisesti kuin mahdollista. Teen myös kuoseja tilaustöinä pohjautuen esim. tiettyyn värimaailmaan, harrastukseen tai mieltymyksiin. Kuoseissani voidaan käyttää asiakkaan omia kuva-aiheita tai vaikka yrityksen logoa.

Suunnittelemiani tauluja, kankaita ja vaatteita on kesäkautena (touko-syyskuu) myynnissä (Salon) Mathildedalin Ruukkitehtaiden Puuhiilivaraston galleriassa – olisi mukava tavata Sinut siellä!

P.S. Mallina pienelle lentokoneelle OH-JOY (jonka löydät kuoseistani) on Cessna 140, jolla olen itse lentänyt.