Om DJK

Unik mönsterformgivning med passion!

Digital mönsterformgivning för tyger och andra ytmaterial har utvecklats på 2010-talet. Tekniken tillåter design av mönster utan begränsningar som färgseparering, specifierad mönsterlängd (för rotationstryck) och stora engångsbeställningar av de färdiga produkterna. Tusentals färger kan användas och mängden detaljer är obegränsad, vilket gör det möjligt att ta fram mycket speciella, grafiska mönster och bilder med tredimensionell effekt. Digital mönsterformgivning möjliggör slutproduktens viktiga attribut såsom personlighet, ekologi, hållbarhet, skönhet, lekfullhet och varför inte vardagens lyx. Mönsterformgivning klassifieras inte som konst, men eftersom den baserar sig på kreativitet rör den sig på gränsytorna för konst och handarbete.

Jag blev omedelbart eld och lågor över digital bildhantering och mönsterformgivning när jag testade teknikerna för första gången – där förenades sömlöst mina konstnärliga passioner och mitt it-kunnande – och efter det har min entusiasm inte gått att stoppa! Jag har redan som barn sett mönster i såväl trädtoppar som i brödsmulor på bordet, och vid sidan av bildkonst var geometri mitt favoritämne i skolan. Efter att ha hittat digital design av mönster kan jag se skisser till mönster nästan var som helst, och det händer att jag vaknar upp mitt i natten från en dröm där mönstret infinner sig färdigt. Jag får inspiration till mina mönster speciellt från mina resor, mina fotografier, från konst, design, mode, naturen, flygplan, segelbåtar, dans, yoga, djur, gamla städer och min favorit-tillflyktsort vid Mathildedals gamla bruk i Södra Finland.

Min stora passion är mönsterformgivning med nordisk tema och Art Deco eller PopArt inspirerad twist. Jag är speciellt inspirerad av 20- och 60-talen. Mitt typiska mönster baserar sig på mina egna, bildhanterade fotografier kombinerade med något oväntat eller drömlikt. Jag har utvecklat metoder till att få nya dimensioner till slutresultatet genom att använda olika dataprogram simultant. Förutom för tekstiler kan mina digitala mönster användas för bl.a. tapeter, kärl, akustikplattor eller keramikplattor.

Mina tyger trycks digitalt i Sverige på sammet, bomull, förmörkande tyg eller silke-bomull och de färdiga produkterna sys eller installeras i Finland – jag strävar i varje produktionsskede till möjligast ekologisk och etisk verksamhet. Jag designar också mönster på beställning baserat på t.ex. en viss färgskala, en hobby eller övriga preferenser. I mina mönster kan man likväl använda kundens egna bildmotiv eller företagets logo.

Under sommarsäsongen (maj-septermber) hittar du tavlor, tekstiler och kläder designade av mig i det gamla träkolsförrådet vid Mathildedals bruk – jag ser fram emot att träffa dig där!

P.S. Som modell för det lilla flygplanet OH-JOY (som du ser i min design) är en Cessna 140 som jag själv flugit med.